1 ekor ayam (potong ikut suka)
3 helai daun kunyit
4 batang serai ( ptg halus2x dan belender jgn sampai hancur)
Santan perah sebiji
Kelapa parut segengam tangan
Cili kering rm1.00 (di belender)
Lengkuas 1 inci (belender)
Bawang kecik rm2.00 ( di potong halus)
Sedikit serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara-caranya
Ayam dibasuh dengan tepung supaya hilang bau hanyir. Kemudian masukkan ayam yang telah siap dipotong dalam kuali. Sementara tu belender cili kering. Kemudian serai dan lengkuas dipotong halus dan dibelender tp jgn sampai hancur. Daun kunyit di potong halus.Bawang kecik dihiris halus. Bubuh sedikit serbuk kunyit untuk nampak kuning. Masukkan kelapa parut yang ditumbuk jgn sampai lumat. Masukkan santan. Akhir sekali gaul semua bahan tadi dalam kuali dan bubuh sedikit garam. Seterusnya letak kuali atas api dan masak sehingga kering. SO BOLEH LA MENCUBA….PASTI MKN NAK LAGI….NYAM2….TAK CAYA CUBALAH….
Rendang Ayam
No comments:
Post a Comment